Kontaktuppgifter

info@filipmedf.se  |  +46 (0)73-6736381
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • Vit Edin Ikon
Sök
  • Filip Sjöström

Så gör du en förändring 2019 – på riktigt


Fler och fler förstår att det viktigaste när det kommer till att göra förändringar i våra liv är att göra en förändring på insidan först - men hur gör vi det? Och varför är det viktigt att ta hjälp av andra, träna på att inte tänka och att minska på stress?


Här kommer mina bästa tips för att träna dina mentala muskler:


1. FORMULERA DITT PROBLEM SÅ ATT DET GÅR ATT LÖSA

Om du vill ha något i ditt liv som du inte har beror det på att det finns ett problem som behöver lösas. Ofta fastnar vi vid ett symptom och inte grundproblemet. ”Jag har ingen motivation att träna” skulle kunna vara ett problem som inte är ett grundproblem utan ett symptom på något annat. Ställ dig frågan ”Varför?” tills du kommit närmare källan. Problemet skulle då istället kunna vara ”Jag tycker det är tråkigt att träna”. Och ett bättre formulerat problem skulle då vara: ”Jag tycker det är tråkigt att träna, eftersom jag fokuserat för mycket på smärtan i samband med träning. Jag behöver göra träning roligare, hitta fler träningskamrater och fokusera på den härliga känslan efter träningspassen”. Helt plötsligt är problemet lösbart.


2. SKAPA EN NY STRATEGI

Allting vi har i våra liv är för att vi har haft en lyckad strategi för att få det. Om du är överviktig har du haft en fantastiskt framgångsrik strategi för att bli det – grattis! De flesta tänker inte på det sättet eftersom strategierna oftast är helt omedvetna. Så lyft upp dina nuvarande strategier till ytan!


Vad gör du varje dag för att befinna dig där du är?

1. Du stressar på jobbet,

2. Du dämpar stressen med skräpmat,

3. Kommer hem och är helt slut,

4. Ligger i soffan och tittar på TV hela kvällen.


Din nuvarande strategi använder du utan att tänka. Utmaningen nu är att skapa en ny strategi som du TRÄNAR på tills att den också blir automatisk. Vet du inte vilken ny strategi du ska använda? Då behöver du…


3. TA HJÄLP AV NÅGON SOM GJORT DET DU VILL GÖRA

En person som gjort det du vill göra har haft en framgångsrik strategi som uppenbarligen fungerat. Om vi gör samma sak som andra framgångsrika människor gjort kan vi få samma resultat som dem. Be om att få bjuda den personen på lunch och lära dig mer om strategin de använde. Läs böcker om framgångsrika strategier som andra använt. Inspireras, sug åt dig information och börja forma en strategi som passar just dig.


4. ÄNDRA DIN SJÄLVBILD

En person som älskar att träna har en syn på sig själva som en person som tränar regelbundet. Det är en del av deras liv och livsstil. De kan stolt slå sig själva för bröstet och säga ”Jag är en hälsosam person som tränar regelbundet”. Om de inte skulle träna varje vecka skulle det gå emot deras grundvärderingar.


En person som inte tränar regelbundet ser inte på sig själva som personer som tränar. De har kanske varit med om saker som gjort att de fått ett dåligt självförtroende gällande träning. Här blir utmaningen att göra träningen till en del av deras identitet. Kanske kan de gå med i en träningsgrupp som de sen kan identifiera sig med? Kanske bli medlem i en grupp på facebook och aktivt delta i samtal? Allting som förstärker självbilden av att ”Jag är en tränande person” kommer att göra förändringen långsiktig. Det är inte så konstigt att forskning visar att människor som haft en aktiv livsstil i ung ålder tar med sig det resten av livet – det är ju en del av deras identitet…


5. KÖR LAGOM!

Förändring tar energi. En kropp som är redan är stressad av för mycket jobb eller en osund livsstil kommer att ha minimalt med energi för att genomföra en förändring. Om du kör för hårt kommer din kropp tillslut säga ifrån och tvinga dig att vila. Det kan visa sig genom prestationsångest, trötthet eller till och med att du blir sjuk. Vila är underskattat! Så parallellt med dina nya vanor och rutiner – se till att du vilar och minskar på den vardagliga stressen. Stress gör det svårare att förändras, så därför behöver du träna på att…


6. KONTROLLERA DINA TANKAR

Stress skapas genom våra tankar och att vi reagerar på saker som händer i vår omvärld. Nyckeln till att förändras och skapa nya vanor och rutiner är att kunna kontrollera sina tankar och styra fokus och därmed energi till rätt saker. Det finns ett klassiskt citat ”Where focus goes, energy flows” som stämmer på pricken. Meditation, mindfulness och andningsövningar är tre bra sätt att träna på att kontrollera sina tankar och låta dem vara där – utan att reagera på dem. Ju mer stress du har i kroppen, desto snabbare går hjärnan och därmed blir det svårare att kontrollera tankarna och inte göra som vi alltid gjort.


De här sex stegen ovan är en strategi som fungerar när det kommer till att förändra saker i våra liv. Självklart finns det fler bra metoder och strategier att addera till förändringsprocessen, men det här en utmärkt start för dig som vill göra en förändring under 2019.

Har du summerat 2018 och planerat 2019? Om inte, ladda ner min guide för det (40 frågor som kommer förändra ditt liv) LADDA NER Lär dig mer om meditation i min film "Is meditation for everyone?" Läs min artikel om "Hur stress hindrar dig från att utvecklas" Vill du ha hjälp med mental träning och coaching?

- skicka mig ett mail


70 visningar