Kontaktuppgifter

info@filipmedf.se  |  +46 (0)73-6736381
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • Vit Edin Ikon
Sök
  • Filip Sjöström

Hur stress hindrar dig från att utvecklas

Alla vill vi utvecklas, komma framåt och förändra saker - det är inbyggt i vårt DNA. Men det du kanske inte visste är att för mycket stress kommer hindra dig från att förändra de beteenden och vanor du har i ditt liv, positiva som negativa.


Stress blir allt vanligare i dagens samhälle – och det är inte så konstigt. Det blir svårare och svårare att stänga sig ute från allt brus och vi är ständigt uppkopplade. Vi är så uppkopplade mot allting annat att vi glömmer bort hur det är att vara uppkopplade mot oss själva och att vara närvarande. Vi reagerar på allt som händer i det yttre och tappar kontrollen över oss själva och det vi egentligen vill innerst inne. Vi fastnar uppe i huvudet och det blir svårt att stanna upp, reflektera och känna efter.


Vad är egentligen stress? I grunden är stress en försvarsmekanism som hjälper oss att få ut mer av oss själva i stunder där vi behöver överleva. Det kan handla om att springa ifrån ett lejon på savannen, att skydda flocken mot angrepp och att förbereda sig för strid. Hoten idag ser inte likadana ut som för tusentals, kanske miljontals år sedan, när mekanismerna för stress utvecklades. Idag är stress mer förknippat med jobb, konflikter och andra sociala situationer. Problemet är att vi aldrig får vila, för dessa saker finns närvarande hela tiden (om vi vill, vilket vi gärna vill för vi har blivit beroende av att ha det så). Stress är en fantastisk mekanism som ger oss extra energi och kraft, men för mycket stress tömmer vårt förråd av energi och helt plötsligt orkar vi inte mer. Jag träffar folk dagligen som klagar över att de inte har någon energi, att de dör i soffan när de kommer hem från jobbet. De har varken ork att träna, vara trevlig mot sin partner och är inte heller särskilt glada och lyckliga.


Stress gör också att vi går på autopilot. Vi ska inte tänka och reflektera när vi är stressade, vi ska bara göra det vi lärt oss tidigare och göra det väldigt snabbt. Blodet i kroppen rusar till de stora muskelgrupperna, hjärtat slår snabbare och blodkärlen drar ihop sig. Om för mycket stress tömmer ditt energiförråd och gör att du kör på autopilot dagarna i ända är det inte så konstigt att det blir svårt att förändras och utvecklas. Att göra samma sak dag in och dag ut och förvänta sig ett annorlunda resultat är definitionen av idioti. En stressad kropp vill inte förändras, den vill överleva. Att minska sin stress, lära sig att kontrollera den och hitta mer balans är en förutsättning för att komma framåt.


För att skapa nya stigar att vandra på behöver du först sluta gå på de stigar du alltid använder, ge dig ut i det okända och lägga energi och kraft på att skapa en ny väg framåt.

43 visningar